Programa d’activitats

En aquest apartat podeu trobar, i descarregar, la proposta d’activitats de l’edició 2018-19 (ben aviat tindrem configurat el de l’edició actual) de les entitats que col·laboren en el Dia de la Diversitat i la guia didàctica amb les sessions educatives proposades pel Departament de Promoció de la Infància, de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, per a realitzar als centres escolars.

Certificat per al professorat:
En aquesta edició, el professorat inscrit podrà obtenir un certificat de formació concedit pel Consorci d’Educació de Barcelona. Accediu al formulari d’inscripció per docents on trobareu tota la informació .

.


Activitat #1 – Quins són els drets fonamentals

A través de diferents accions grupals l’alumnat descobreix quins són els drets fonamentals recollits a la Declaració Universal del Drets Humans. Aquesta sessió de treball es duu a terme en els centres escolars prèviament a les jornades del Dia de la Diversitat, està dinamitzada per una educadora o un educador i té una durada d’1 hora i 30 minuts. En ella l’alumnat orientarà el treball del dret o dels drets que voldran aprofundir en la realització d’una experiència artística per afegir-la a la Guia Jove d’accions pels Drets Humans.

Objectius:
• Donar a conèixer els drets fonamentals que es treballaran durant el Dia de la Diversitat.
• Conèixer exemples de vulneracions dels drets humans.
• Conèixer tècniques de pressa de decisions, participatives i de co-producció per a projectes artístics.
• Per al professorat: Aprendre a implementar tècniques de debat amb l’alumnat i extrapolar-lo a qualsevol problemàtica a l’aula i/o centre educatiu, incloent la vulneració de drets fonamentals.

activitat01


Activitat #2 – Jornades del Dia de la Diversitat

Els dies 21, 22, 23 i 24, de 9 a 14 h, se celebren les jornades del Dia de la Diversitat a l’Espai Jove Fontana (Gràcia). Aquestes jornades (cada centre escolar només hi assisteix un dia, que es consensua prèviament amb l’organització) estan dissenyades com un conjunt d’accions i tallers liderats per diverses entitats i associacions de la ciutat que treballen en l’àmbit dels drets humans.

A més, diverses entitats ofereixen una activitat dirigida al professorat, imprescindible per al personal docent que vulgui obtenir el certificat de formació concedit pel Consorci d’Educació.

Objectius:
• Conèixer quins drets fonamentals treballen les diferents entitats participants.
• Conèixer quines actuacions es duen a terme a la ciutat per lluitar contra la vulneració dels drets humans.
• Identificar accions que poden protagonitzar el jovent per la defensa dels drets.

activitat02


Activitat #3 – Creem la Guia Jove d’accions pels Drets Humans!

Sessió posterior a les jornades del Dia de la Diversitat que es realitza novament al centre educatiu amb el suport de la mateixa persona que va dinamitzar la primera activitat. Té una durada d’1 hora i 30 minuts.

Es reprèn la feina feta durant la primera sessió i es relaciona directament amb el que els i les joves van viure durant el Dia de la Diversitat. Es treballa amb l’alumnat per tal que en finalitzar la sessió hagin creat un element artístic dels proposats per l’educador o educadora. Amb tot el material es configura la Guia jove d’accions pels Drets Humans.

Objectius:
• Consolidar els coneixements treballats durant la jornada del Dia de la Diversitat.
• Aprendre a planificar accions actives en la preservació de drets.
• Treballar en grup per l’objectiu final.
• Assentar el compromís a la reflexió i acció contra la vulneració de drets.
• Donar eines a l’alumnat per a la comunicació d’accions.
• Realització d’una dinàmica artística en grup per compartir-la a la comunitat.
• Per al professorat: Aplicar els coneixements obtinguts en la realització de l’activitat de llarga durada durant la jornada del Dia de la Diversitat per orientar el grup escolar durant la creació de dinàmica artística i dotar-los d’eines de treball i pressa de decisions grupals per fer servir a l’aula.

activitat03

.

Recursos didàctics

Si voleu ampliar la informació sobre els Drets Humans i tenir accés a més recursos online per completar les activitats,
visiteu també l’apartat Entitats i Banc de Recursos Didàctics.

Entitats i Banc de Recursos Didàctics

adorn05

Enviar

Petició enviada correctament.